FAQ - Frågor och svar
Här har vi samlat några vanliga frågor vi får. Vi fyller på med fler frågor och svar allt eftersom.
1. Fråga - Kan man slipa stansar som blivit skadade?
Svar - Stansarna är koniska och har angiven dimension, ex. 26mm, längst ut på stansen. Det går att slipa bort defekter och få skärpa igen men då kommer inte stansen att hålla dimensionen, den blir mindre. Stansarna är dessutom härdade och för aggresiv slipning förstör härdningen.
2. Fråga - Ska man smörja stansarna?
Svar - Ja. tillverkaren rekommenderar att man smörjer stansarna, det förlänger livslängden på dem. Det kan dock vara en fördel att inte använda en tjock olja eller fett.
Innan användning: torka av stansen så att det inte sitter kvar smuts och intorkad olja/fett. Ha på en tunn olja eller skärvätska - stansa.
3. Fråga - Hur tjockt material kan man stansa?
Svar - Hur tjockt du kan stansa beror på: maximal stanskraft som er maskin har, vilken tjocklek materialet har, vilket material det är samt dimension på stans. Normalt kan man inte stansa tjockare material än stansens dimension (rundstans).
Exempelvis: Det går inte att stansa ett runt 9mm hål i en 10mm tjock plåt. Även samma dimension ex. 8mm runt i 8mm tjock plåt kommer förmodligen att orsaka en trasig stans. Kontakta oss gärna så hjälper vi er med beräkningar för stanskraft, dimension på stans eller tjocklek på material.
4. Fråga - Hur många hål kan man stansa innan stansen är "slut"?
Svar - Det går ej att ange hur många hål en stans håller till, inte ens på ett ungefär. Det finns för många parametrar som påverkar detta. Man kan däremot skapa förutsättningar för att stansen håller så länge som möjligt genom att ha en korrekt justerad avstrykare, smörja stansen och inte stansa tjocka plåtar av hårda material.
5. Fråga - Vilket dynspel ska man ha?
I respektive produktkatalog finns rekommendationer för dynspel. Den gäller för material med en brottgräns upp till 420N/mm². För hårdare material respektive mycket mjukare material kan/måste man frångå rekommendationerna.